Την 15η Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του Focus Group για την ολοκλήρωση του 5ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης (Ε.Σ.Δ.) της Ελλάδος (σελίδα παρακολούθησης) για την OGP.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
- Το Εθνικό Σημείο Επαφής για την OGP.
- Στελέχη της αρμόδιας για την συμμετοχή στην OGP Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- Εκπρόσωποι των μελών του Focus Group:
- Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
- Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).
- Τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
- Τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).
Η συνάντηση ξεκίνησε με παρουσίαση από την αρμόδια υπηρεσία της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. συντόμου ιστορικού του σχεδιασμού και της προόδου του 5ου Ε.Σ.Δ., αλλά και πιθανών επομένων βημάτων (όπως συγκεκριμένες ερωτήσεις για τους φορείς υλοποίησης σχετικά με την αξιοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων ή αντιμετώπιση προβληματων στην υλοποίηση μη ολοκληρωμένων).
Το Εθνικό Σημείο Επαφής OGP, ο κ. Παπαζαρίφης επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των συναντήσεων, ενημέρωσε σχετικά με την επικοινωνία με τους φορείς δεσμεύσεων, τον οργανισμό OGP και τον IRM (Independent Reporting Mechanism) και εξέφρασε την πρόθεση του ΥΨΔ για συνέχιση της ελληνικής συμμετοχής στον OGP, τη διεύρυνση των συμμετεχόντων, την εγκαθίδρυση ενός πιο δομημένου διαλόγου, καθώς και την εκκίνηση του 6ου ΕΣΔ για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Επιπρόσθετα επεσήμανε ως θετικό πρόσημο την έκδοση εκθέσεων και μελετών που περιλαμβάνουν αναφορές για τα Ανοικτά Δεδομένα και την Ανοικτή Διακυβέρνηση όπως για παράδειγμα η Έκθεση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΣΕΒ.
Με τη σειρά της η κα Μποζούδη (ΣΕΒ) ευχαρίστησε για την αναφορά στην έκθεση του ΣΕΒ και εξέφρασε την επιθυμία της να λάβουν περισσότεροι φορείς (υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα) πρωτοβουλίες για τα Ανοικτά Δεδομένα, προκειμένου να διευκολύνεται η αξιοποίησή τους, αναφέροντας επίσης ότι ο ΣΕΒ κοιτάει τις μελλοντικά αξιοποιήσιμες δυνατότητες στο πεδίο χρήσης ανοικτών δεδομένων του δημοσίου με έμφαση στις σχέσεις με τους πολίτες, την αξία που μπορεί να αποκομίσει η οικονομία από το άνοιγμα οικονομικής φύσεως δεδομένων και τέλος, τη διάσταση της ψηφιακής οικονομίας σε συνάρτηση με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το ΕΔΥΤΕ μέσω του κ. Καπετανάκη τοποθετήθηκε υπέρ της προβολής δράσεων που αξίζουν ανάδειξης προκειμένου για μια πιο ενεργή συμβολή σε αυτές και ανταποκρίθηκε θετικά στην επισήμανση του κ. Παπαζαρίφη περί προοπτικής δημιουργίας κανόνων διαλόγου μεταξύ όλων των μερών (τετραπλή έλικα) προς όφελος της αποφυγής δυσπιστίας, της προώθησης ενός συνεργατικού, πολυμερούς διαλόγου και της ενίσχυσης του εκάστοτε σχήματος βάσει αξιών συμβατών με την Ανοικτή Διακυβέρνηση που προωθεί ο OGP, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, επισημάνθηκε η συμβολή της ΕΕΛΛΑΚ, κατόπιν και της σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας με το ΥΨΔ, στη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τα Ανοικτά Δεδομένα, η οποία κατά το σκέλος του σχεδιασμού της θα τεθεί σε δημόσια, ανοικτή διαβούλευση.
Η συνάντηση έκλεισε με ανοικτή πρόσκληση από την αρμόδιας για την συμμετοχή στην OGP υπηρεσίας για συνεχή επικοινωνία σχετικά με την υλοποίηση του 5ου Ε.Σ.Δ. που θα ακολουθήσει και μετά από την τελευταία ενημέρωση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων σε αυτό.