2023 OGP Global Summit

Δημοσίευση:

Την περίοδο 5-7 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ταλλίν της Εσθονίας διεξήχθησαν: Επιχειρησιακός Σταθμός Βάσης-Basecamp για τα Εθνικά Σημεία Επαφής OGP και η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής OGP.

Επικεφαλής της Εθνικής αντιπροσωπείας ήταν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κα. Αγγελική Μπαλού και συνοδευόταν από το Εθνικό Σημείο Επαφής OGP Greece κ. Αναστάσιο Παπαζαρίφη.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς, σύμφωνα με τις συνεδριάσεις και τις συζητήσεις, ήταν η νέα πρόκληση για την ανοικτή διακυβέρνηση που περιλαμβάνει 10 διακριτές πολιτικές-τομείς:

  1. Καταπολέμηση διαφθοράς (Anti-corruption)
  2. Περιβάλλον και κλίμα (Environment and climate)
  3. Δημόσια Συμμετοχή (Public Participation)
  4. Δημόσιος Χώρος (Civic Space)
  5. Οικονομική Διαφάνεια (Fiscal Openness)
  6. Κοινωνική Ενσωμάτωση (Inclusion)
  7. Πρόσβαση στη Πληροφορία (Access to information)
  8. Δικαιοσύνη (Justice)
  9. Ελευθερία στα Μέσα Ενημέρωσης (Media freedom)
  10. Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Digital Governance)

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής στην Εσθονία χρησίμευσε και ως βήμα για συζητήσεις υψηλού επιπέδου, τονίζοντας τη σημασία της ανοιχτής διακυβέρνησης για την ενίσχυση των δημοκρατιών και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Παρεμβάσεις έγιναν από την Πρωθυπουργό της Εσθονίας κα. Kaja Kallas, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Αntony Blinken, τον CEO του OGP κ. Sanjay Pradhan, τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Κοσόβου κ. Albin Kurti, τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Denys Shmyhal, τον Πρόεδρο του Μαλάουι κ. Lazarus Chakwera και τον Πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας κ. Luis Abinader.

Μεταξύ άλλων, έγιναν εισηγήσεις από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος βάσει της Σύμβασης του Aarhus, κ. Michel Frost, την κα. Maria Ressa, δημοσιογράφο, διευθύνουσα σύμβουλο της Rappler και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2021 και την επικεφαλής του USAID κα. Samantha Power.

Στη Σύνοδο Κορυφής έγιναν περίπου 50 συνεδριάσεις που τόνισαν ότι, παρά τις προκλήσεις, η παγκόσμια κοινότητα παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών σε ένα ψηφιακό κόσμο.

Η Εσθονία μέσω του κ. Taimar Peterkop ανέλαβε τον ρόλο προέδρου της Διευθύνουσας Επιτροπής του OGP τον Οκτώβριο του 2022 μαζί με τη συμπροεδρεύουσα από μέρους της Κοινωνίας των Πολιτών κα. Anabel Cruz, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Ανάπτυξης στην Ουρουγουάη.

Με την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής στο Τάλλιν έληξε η Προεδρία των ανωτέρω. Τους διαδέχτηκαν η κυβέρνηση της Κένυας μέσω του Δρ. Abraham Korir SingOei και ο κ. Blair Glencorse, Co-CEO του Accountability Lab. Θα προεδρεύουν της Διοικούσας Επιτροπής του OGP για ένα έτος από την 1η Οκτωβρίου 2023. Επόμενη προεδρεύουσα χώρα έχει εκλεγεί η Ισπανία.

Η 8η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής OGP συγκέντρωσε πάνω από 2.000 άτομα από περίπου 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εθνικών σημείων επαφής, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *