Ολοκλήρωση 1ου Εργαστηρίου για το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της OGP

Δημοσίευση:

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Εργαστηρίου για το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – OGP στο πλαίσιο του 12ου Ετήσιου Συνεδρίου «e-Government Forum» που διεξήχθη την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Στο Εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Ιωάννης Χαλαβαζής, Διευθύνων Σύμβουλος Teamworks και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ο κ. Αντώνης Στασής, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κύριο χαιρετισμό απηύθυναν με τις τοποθετήσεις τους ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και ο κ. Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Γιώργος Καραμανώλης, Υπεύθυνος Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με ομιλητές την κα Αγγελική Μπαλού, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον κ. Αναστάσιο Παπαζαρίφη, Εθνικό Σημείο Επαφής OGP, στέλεχος του Τμήματος Ανοικτής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στον ανοικτό διάλογο που ακολούθησε, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την κα Πηνελόπη Νόση, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαρκών Επιτροπών, Βουλή των Ελλήνων, την Δρ. Βασιλική Νταλάκου, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικών Κωδικοποιήσεων-ΡΑΠΤΑΡΧΗΣ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την κα Νικολέτα Χαραλαμποπούλου, Συνεργάτη της Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μέρος έλαβαν στελέχη από δημόσιους φορείς, φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Λεωνίδας Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο της διαβούλευσης και τόνισε πως η Ανοικτή Διακυβέρνηση είναι κυβερνητική προτεραιότητα, και αποτελεί ζήτημα και αναπτυξιακό και διαφάνειας. 

Ακολούθησε η τοποθέτηση της κας Βιβής Χαραλαμπογιάννη, Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της ανοιχτής διακυβέρνησης. Η κα Χαραλαμπογιάννη τόνισε πως στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού έχει ενσωματωθεί στο σύνολο των πολιτικών η έννοια της ανοικτής διακυβέρνησης. 

Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κος Πάνος Αλεξανδρής τόνισε πως η Δικαιοσύνη έχει διαφορετικότητα από τις υπόλοιπες διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση γιατί αφορά το στενό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο κος Γρηγόρης Θεοδωράκης τόνισε πως αξίες και στόχοι της Ανοικτής Διακυβέρνησης αποτελούν η ανοικτότητα, η συμμετοχικότητα και η λογοδοσία αξίες που συνιστούν θεμελιώδεις αρχές για τη χάραξη και την άσκηση των εθνικών πολιτικών και πως καμία από αυτές τις αρχές δεν έπαψε να είναι επίκαιρη σήμερα. 

Ο κος Γιώργος Καραμανώλης ανέφερε πως ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να δώσει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους και επιχειρήσεις να συνεργαστούν μέσα από μαραθώνιους καινοτομίας και μέσα από τη διάθεση ανοικτών δεδομένων.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου η κα Αγγελική Μπαλού αναφέρθηκε στις βασικες αρχές συνεργατικού σχεδιασμού και υλοποίησης που ακολουθούνται στο στο 5ο εθνικό σχέδιο δράσης και ο κος Αναστάσιος Παπαζαρίφης παρουσίασε τις θεματικές ενότητες και προτεινόμενες δεσμεύσεις για ανοιχτό διάλογο.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα λογοδοσίας και αξιολόγησης των στελεχών του Δημοσίου Τομέα με τη συμετοχή του κου Γεράσιμου Παράσχου Προϊστάμενου Διεύθυνσης Λειτουργίας Οριζόντιων Συστημάτων, Εκτυπώσεων, Λειτουργικής Υποστήριξης και Υποστήριξης Χρηστών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του κου Μάνου Κυβεντίδη εμπειρογνώμονα από την Expertise France και της κα Ελένης Ρούφου Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναφέρθηκε η πρόταση δέσμευσης για την ανάπτυξη πλατφόρμας αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από κάθε πολίτη, κάτι που θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση φορέων και στελεχών του Δημοσίου.

Ακολούθησε τοποθέτηση από τον κ. Αλέξανδρο Μελίδη, Γενικό Διευθυντή της ΕΕΛΛΑΚ ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα ευρύτερου διαλόγου και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Στη συνέχεια διευκρινίστηκαν προτάσεις δεσμεύσεων για τους φορείς αρμοδιότητας τους από την κα Νικολέτα Χαραλαμποπούλου, την κα Πηνελόπη Νόση και την Δρ. Βασιλική Νταλάκου.

Τέλος, η κα Αναστασία Τσαρτσάρα, Προϊσταμένη Τομέα Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης & Θεσμών στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στην πιθανή σύνδεση των προτάσεων δέσμευσης στην OGP με τα ετήσια σχέδια και δράσεις στρατηγικού σχεδιασμού κάθε φορέα.

Σχετικό Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.